Dyslexiebehandeling binnen de vergoedingsregeling (Dyslexietraject)
Vanaf 1 januari 2015 is de bekostiging van onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie overgeheveld van de zorgverzekering naar de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de zorg die valt onder de Jeugdwet.
Kinderen in het basisonderwijs van 7 tot 13 jaar kunnen voor vergoede dyslexiezorg in aanmerking komen. Wanneer verder onderzoek naar ernstige dyslexie wenselijk is en het kind voldoet aan de voorwaarden van ernst en hardnekkigheid, zal de basisschool een leerlingdossier samenstellen om het vermoeden van ernstige dyslexie bij een leerling te onderbouwen. Dit dossier bevat een overzicht van scores op lees- en spellingtoetsen en een beschrijving / handelingsplannen van de geboden hulp op school.
Als ouder kunt u uw kind bij Praktijk voor Logopedie & Dyslexie Bijlmakers aanmelden. De GZ-psycholoog van de instelling, waarmee wij een overeenkomst afgesloten hebben, beoordeelt of in het leerlingdossier het vermoeden van ernstige dyslexie door de school voldoende is onderbouwd om tot onderzoek over te gaan.
Zie voor een geautomatiseerd format, dat scholen helpt relevante toetsgegevens en gegevens uit de handelingsplannen te beschrijven en het vermoeden van dyslexie te beargumenteren: www.dyslexiecentraal.nl
Toont het diagnostisch onderzoek aan dat er sprake is van ernstige dyslexie, dan kan de behandeling starten binnen de vergoedingsregeling bij Praktijk voor Logopedie & Dyslexie Bijlmakers.
Tijdens de behandelperiode wordt intensief samengewerkt met de school, de ouders en de instelling.
Praktijk voor Logopedie & Dyslexie Bijlmakers heeft een overeenkomst afgesloten met de onderstaande instelling, waar onderzoek naar (ernstige) dyslexie verricht kan worden en waar indien nodig een dyslexietraject afgesloten kan worden.
- H & G Onderwijs (Geleen en Weert) www.hgonderwijs.nl
Zie voor meer informatie over dyslexievergoedingen de speciale website van oudervereniging Balans: www.steunpuntdyslexie.nl
Dyslexiebehandeling buiten de vergoedingsregeling (geen Dyslexietraject)
Is er sprake van dyslexie (maar geen diagnose ernstige dyslexie) in combinatie met spraak- en taalproblematiek, dan kan uw kind in aanmerking komen voor gespecialiseerde logopedie binnen de Praktijk voor Logopedie & Dyslexie Bijlmakers. Deze logopedische zorg wordt vergoed door uw ziektekostenverzekering.
Is er sprake van dyslexie (maar geen diagnose ernstige dyslexie) zonder dat er sprake is van spraak- en/of taalproblematiek, dan wordt de zorg niet vergoed door uw zorgverzekering. De kosten van de verleende hulp worden dan rechtstreeks bij de cliënt gedeclareerd.